ALFIN a la Mancomunitat del Nord de Mallorca

La Mancomunitat del Nord comprèn els municipis del Nord de Mallorca, concretament: Pollença, Alcúdia, Sa Pobla, Artà, Muro i Santa Margalida.

Amb una població de 53.000 habitants i una extensió de 535,87 Km2, la Zona Nord de Mallorca representa aproximadament el 10% de la població de Mallorca, i el 15% del seu territori, i és una de les àrees més dinàmiques, econòmica i culturalment.

La població dels diferents pobles, agrupa col·lectius de joves amb clares diferències culturals, econòmiques i lingüístiques.

Així com els pobles d’interior estan poblats per ciutadans autòctons, els pobles de costa, pel contrari, estan poblats, majoritàriament, per ciutadans provinents de la Península, del Nord d’Europa i zones depauperades com els països de l’est, o del Magreb.

Les accions que desde la Conselleria de Juventut es duen aterme per a dinamitzar aquesta zona i per a aconseguir els objectius ALFIN, són aquelles que sorgeixen des dels diferents Serveis, , Centres i Punts d'Informació jove.

Per exmple les acccions més potents d'ALFIN a la Mancomunitat del Nord, es dóna a Alcúdia. des de l'Àrea de Participació Ciutadana, Joventut i Desenvolupament Local i Ocupació. El Centre d'Informació Jove d'Alcúdia (Can Joanet, placeta dels pins, 1) du a terme:
  • La publicació d'una revista virtual: Mu-te, on es descriuen totes les activitats realitzades i a realitzar en matèria de joventut i participació.( http://www.pcalcudia.net/adjunts/documents/277.pdf)
  • Punt Comarcal Eurodesk, servei d'informació sobre programes e iniciatives europees. (http://www.eurodesk.org/)
  • Obsevatori internacional de la Democràcia Participativa. Eina d'anàlisi i aprofundiment pel que fa a l'impuls d'iniciatives de Participació.
  • BLOG en el qual es pot informar els joves de tot el que es fa de s de joventut. (http://jovesalcudia.balearweb.net/)
  • Activitats lúdiques, com ara Torneig Pro-Evolution, per tal d'apropar el CIJ en els joves.

Al marge, de totes aquestes accions, els altres pobles de la Mancomunitat sí que disposen de Serveis d'Informació Joves, però a vegades es limiten a la difussió de fulletons i impressos amb informació.

A Pollença: PIJ Pollença, obren els dilluns, dimecres i divendres de les 16 a les 20h. no disposen de web, s'han de posar en contacte via e-mail.

Cal destacar, la plana web de Culturapollensa, la qual s'ah convertit en un referent de Participació-Acció del joves d'aquest poble. És una web NO INSTITUCIONAL, creada per dos joves del poble a partir de les aportacions de totes les persones que la visiten (indiferentment de la seva edat), les quals tenen una informació d'interés sobre algun esdeveniment que es dóna en el poble. (http://www.culturapollensa.com/)

A Can Picafort (Santa Margalida) han dissenyat una agenda virtual d'activitats adreçades a joves. http://www.picafort.net/

A la resta de municipis: Muro, Sa Pobla, Artà, Santa Margalida només disposen de PIj's, els quals com ja hem dit, només fan difussió de la informació.

A Artà, es va crear el Casal de Joves, però hores d'ara no he trobat informació sobre les accions que es duuen a terme en aquest.